Kolonija konzervatora Siroojno Zlatibor​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

ОО музеју

Музеј на отвореном „Старо село“ Сирогојнo се простире на површини од пет хектара. Чине га објекти пренесени са терена из околних златиборских села, који су опремљени оригиналним покућством и оруђима. Приказује живот становника динарске регије крајем XIX и почетком XX века и омогућава посетиоцима увид у материјалну и нематеријалну културну баштину становника ових крајева.

Музеј на отвореном „старо село“ Сирогојно је једини музеј на отвореном у Републици Србији. У непосредној близини је Црква Светих апостола Петра и Павла из XVIII века и са Музејом чини споменички комплекс који је 1983. године стављен под заштиту закона као културно добро - Споменик културе од изузетног значаја.

Комисија коју је оформила Влада Републике Србије и Национални савет за културу су препознали значај ове установе и 2013. године Музеј је проглашен за Установу културе од националног значаја за Републику Србију.

Садржаји које Музеј нуди су разноврсни и разнородни.
​​​​​​​
Више о свему на https://www.sirogojno.rs.

© 2016 - 2023. Музеј на отвореном СТАРО СЕЛО Сирогојно
Колонија конзерватора, рестауратора и музејских радника Србије
Autor fotografija: Александар Тодоровић | Забрањено преузимање фотографија без претходног писаног одобрења од стране аутора
Техничка реализација Радионица КРУГ Radionica KRUG​​​​​​​