Kolonija konzervatora Siroojno Zlatibor​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

ММанастир Дубрава

У недељу, 29.05.2016.године, чланови колоније су, под стручним вотством историчара, музејског саветника Зорице Златић Ивковић, посетили манастир Дубраву на Златибору, чија је историја веома необична а његова локација привлачи посебну пажњу.
​​​​​​​
До њега, до пре десетак година није постојао пут већ га је тада пробила војска. У оквиру порте се налази и нова црква посвећена Светом Василију Острошком, испосница Светог Саве и извор Свете Петке.

У надасве пријатном и занимљивом разговору са оцем Данилом, који је као хиландарски монах уснио сан у којем му је речено да тражи изгубљени манастир где се крије велико благо, смо сазнали да се исти обистинио и да су колеге Завода за заштиту споменика културе из Краљева, пошто је руководећи се поруком пронашао темеље цркве, радећи археолошка истраживања пронашли и двеста шездесет млетачких златника. Како је написао Зоран Шапоњић, описујући археолошке радове у Гласу Јавности 2004. године, испод крампа једног од радника ...“златници су се просули као да су пре који сат, а не пре
неколико векова, испали испод чекића.“ Разговарало се о историји Срба, Подриња о српским манастирима и владарима.

Уз пут, расуте по брдима и пропланцима, скоро све напуштене, аутентичне, урушене чобанске колибе, што неко рече, као да зову у помоћ. Крај самог пута скоро коришћена катраница и од дебла, на извору, истесано појоли, као сведоци материјалне и нематеријалне баштине која очито још увек постоји, на жалост, само у траговима.

Година
2016
Категорија
У међувремену

© 2016 - 2023. Музеј на отвореном СТАРО СЕЛО Сирогојно
Колонија конзерватора, рестауратора и музејских радника Србије
Autor fotografija: Александар Тодоровић | Забрањено преузимање фотографија без претходног писаног одобрења од стране аутора
Техничка реализација Радионица КРУГ Radionica KRUG​​​​​​​